Kata Aluan Ketua Jabatan

Salam sejahtera daripada Jabatan Teknologi Kejuruteraan Mekatronik (TKM), salah satu daripada Jabatan di Institut Teknikal Jepun Malaysia (JMTi).

Kami menawarkan peluang kepada pelajar untuk meneruskan akademik dan pembangunan kemahiran mereka dalam persekitaran yang ceria di mana Jabatan dan pelajar bersama-sama mendapat manfaat daripada masalah berpusat, tindakan dan pembelajaran berorientasikan aplikasi yang merangkumi Pendidikan Berasaskan Hasil (OBE).

Jabatan ini menawarkan infrastruktur yang lengkap dan kemudahan yang canggih termasuk dewan kuliah, makmal, dan suasana yang menarik untuk mempelajari bidang kemahiran Mekatronik. Kemudahan ini menyokong matlamat kami untuk menjadi sebuah pusat kecemerlangan dalam pengajaran dan menghasilkan pelajar yang berkemahiran tinggi dalam bidang Mekatronik.

Jabatan berusaha untuk mendidik dan memupuk semua pelajar melalui pelbagai program. Pembangunan kemahiran insaniah, latihan industri dan korporat / lawatan, penyertaan dalam pelbagai program dan pendedahan kuliah oleh pakar pelawat menyediakan semua keperluan untuk pelajar di TKM. Selain itu, penyeliaan pelajar lepasan Diploma Lanjutan diperkukuhkan dan diutamakan.

Saya menjemput anda untuk meneroka laman web kami untuk maklumat lanjut mengenai Jabatan dan program kami. Sila hubungi kami untuk sebarang pertanyaan. Kami berharap untuk mendengar daripada anda.

Salam Mesra.

Terima Kasih.

“Ke Arah Kecemerlangan Akademik”


TUAN HAJI MOHD ZAIBIDI BIN NORDIN
Ketua Jabatan
Teknologi Kejuruteraan Mekatronik
Institut Teknikal Jepun Malaysia (JMTi)

Pengenalan

Teknologi Kejuruteraan Mekatronik merupakan gabungan bidang-bidang kejuruteraan Elektronik, Elektrik, Kawalan, Komputer dan Mekanikal. Bidang ini menjadi popular dan semakin berkembang dengan pesatnya di dalam industri Negara semenjak penggunaan mikropemproses, mikropengawal dan pengautomasian yang mengambil alih tugas-tugas sistem lama. Justeru itu, bagi merealisasikan keperluan Negara yang memerlukan tenaga mahir dan separa mahir di dalam bidang ini maka kursus ini diadakan bagi melahirkan bakal pekerja yang berkemahiran dan berkelayakan untuk memenuhi keperluan tersebut.

Objektif

Mengeluarkan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi yang berterusan dan meningkatkan kualiti kemahiran tenaga kerja mahir dalam sektor industri.

Carta Organisasi

 

Program Pengajian

1. Sijil Asas Teknologi Kejuruteraan Mekanikal 

2. Diploma Teknologi Kejuruteraan Mekatronik

3. Diploma Lanjutan Teknologi Kejuruteraan Mekatronik

4. Diploma Kemahiran Malaysia (Pentadbir Kejuruteraan Automasi Industri : MC-091-4:2013)

Subjek Ditawarkan

Kemudahan Dan Prasarana

  • Makmal Robotik
  • Makmal Machine Diagnosis
  • Makmal Proses Kawalan
  • Makmal Pneumatik & Hidraulik
  • Makmal PLC
  • Makmal Sistem Mekatronik
  • Makmal Motor Elektrik
Hubungi Kami
INSTITUT TEKNIKAL JEPUN-MALAYSIA (JMTI)
59, LORONG PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK 15, TAMAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 SIMPANG AMPAT, SEBERANG PERAI TENGAH, PULAU PINANG, MALAYSIA.
TEL: 604 - 5087800 FAX: 604 - 5087809 

JMTi tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Notis Hakcipta

Paparan terbaik: Chrome / Firefox 3.0 / IE 8 keatas dengan resolusi 1280 x 800

Hakcipta © Institut Teknikal Jepun Malaysia (JMTi)